Jumaat, Mei 06, 2011

Nukilan Seorang LeluckyCoretan Hidup Seorang Pengemis

Aku hanyalah seorang pengemis jalanan. Hidupku hanya bertemankan sebuah papan yang mempunyai tiga roda kecil yang membantuku untuk bergerak menikmati sisa-sisa hidupku di bumi ini. Aku bukannya ingin menagih simpati daripada sesiapa pun dengan keadaanku. Namun nasibku yang berubah semenjak tarikh keramat itu menyebabkan diriku terpaksa menagih simpati tanpa aliran airmataku. Masihku ingat lagi kejadian di pagi 1 syawal itu yang telah merubah kehidupanku 100% dan membuat putaran 180 darjah kepada hidupku yang amat aku hargai suatu ketika dahulu.

Pagi yang mulia itu, aku bersiap-siap di pagi hari untuk bersedia menunaikan solat Hari Raya bersama ibubapaku. Semua ahli keluarguku mengenakan pakaian putih pada tahun ini atas permintaan bapaku. Entah mengapa tiba-tiba bapaku ingin mengenakan baju putih pada tahun itu,kerana setahu diriku warna itu adalah warna yang paling dibenci oleh bapaku. Tanpa berfikir lebih panjang,aku terus menyiapkan diriku untuk pergi menunaikan solat sunat aidilfitri. Perjalanan menuju ke masjid itu dipenuhi dengan gurau senda dan hilai tawa daripada aku adik beradik. Ibubapaku tersenyum panjang melihat telatah kami semua yang berada di bahagian belakang kereta Toyota Wish berwarna putih yang baru dibeli bapaku 6 bulan yang lepas.

Ketika kereta kami ingin melencoong masuk ke simpang menuju ke masjid Ar-rahman,tiba-tiba sebuah lori kontena meluru ke bahagian tepi kawasan pemandu. Aku sekeluarga menjerit ketakutan dan jeritan itu tenggelam apabila kontena yang dibawa oleh lori itu jatuh menghempap kenderaan keluargaku. Bunyi perlanggaran yang kuat itu menyebabkan semua jemaah yang berada di dalam masjid itu meluru keluar untuk meninjau apa yang berlaku. Selepas perlanggaran itu,aku tidak sedarkan diri dan apa yang aku dengar hanyalah sendu tangis daripada jemaah yang membantu diriku sekeluarga.

Aku hanya menyedari selepas tiga hari aku tidak sedarkan diri. Kegelapan terus menghantui diriku sejurus aku membuka mataku. Balutan putih yang membaluti hujung kakiku meluluhkan hatiku yang telah sedia hancur akibat peristiwa di pagi syawal itu. Aku terus menangis,menangisi keadaanku yang sudah tidak sempurna. Setelah kondisiku sedikit stabil,aku memanggil seorang sister di rumah sakit itu untuk menanyakan keadaan keluargaku yang lain. Satu lagi berita yang cukup untuk menhancurkan segala kegembiraan dan hilai tawa di pagi syawal itu. Bapaku dan dua orang adik lelakiku telah pergi meninggalkan dirku buat selamanya. Manakala ibuku dan adik perempuanku yang bongsu masih tidak sedarkan diri di wad ICU. Bagai ditusuk semcilu hatiku apabila mendengar perkhabaran yang cukup memeritkan pemikiranku pabila mendengarnya.

Setelah tiga hari berada di rumah sakit itu,aku dikhabarkan dengan satu lagi berita yang cukup-cukup meruntun perasaanku. Kedua-dua insan yang masih lagi menemaniku di rumah sakit ini tela pergi meninggalkanku untuk meneruskan kehidupanku menhadapi cabaran-cabaran yang akan aku hadapi. Pada saat itu,segala harapan dan impian hidupku telah hilang dibawa angin kesedihan. Aku telah menjadi seorang insan yang serba kekurangan sejak pada saat yang menyedihkan itu. Tiada guna lagi segala air mata yang aku gugurkan untuk menangisi kekecewaan yang aku hadapi.

Apabila aku menjejakkan kaki ke luar daripada rumah sakit itu,kehidupanku telah gelap gelita. Tiada sedikit cahaya pun yang menerangi untuk aku terus berdiri menghadapi cabaran dan dugaan. Permulaan kehidupanku selepas itu terus rebah musnah apabila aku dikhabarkan segala harta peningglan ayah dan ibuku dirampas oleh adik beradik ayahku. Tinggallah aku sehelai sepinggang meneruskan kehidupanku yang serba gelah dan musnah ini.

Bermula pada saat itu,jadilah aku sebagai seorang pengemis jalanan kerana aku tidak miliki apa-apa dalam kehidupanku. Bukannya aku ingin hidup seperti ini,namun qadar dan qada ku yang menhendaki aku agar menjadi seorang pengemis jalanan. Bertemankan papan buruk beroda tiga dan sepasang baju yang aku temui di tepian jalan aku meneruskan kehidupanku yang serba gelap dan hitam. Kepada masyarakat yang mengenaliku dan menjumpaiku di tepi-tepi jalan,di bawah jambatan dan di pasar-pasar, aku harapkan kalian semua mengasihi diri kami dan tidak mengherdik atau mencaci kehidupan kami.


Tiada ulasan: